Puntentelling NK wielrennen voor bedrijven

Er zijn twee Nederlandse kampioenstitels te verdelen:
– het reguliere NK wielrennen voor bedrijven
– het NK Duurzame Mobiliteit

Het reguliere NK wielrennen voor bedrijven:
Dit bestaat uit twee onderdelen: de Montferland Cyclo en Montferland Ploegentijdrit. Beide onderdelen zullen op 17 mei gehouden worden.

Om in aanmerking te komen voor een klassering voor het NK wielrennen voor bedrijven dient een team aan beide onderdelen mee te doen.

Per onderdeel kunnen er punten verdiend worden. Winnaar is het team dat de meeste punten verzameld. De puntentelling is – uiteraard – gekoppeld aan een gemeten tijd. Maar omdat de Cyclo opgedeeld is in categorieën kunnen we niet simpelweg de netto tijden optellen. Vandaar dat we de tijden vertalen naar punten. Dit gaat als volgt:

Per afstand en categorie wordt een uitslag gemaakt. Per deelnemer wordt relatieve score toegekend, uitgedrukt in een getal. De formule is:
((N+1)-/- <PlaatsInDeUitslag>)/N) * 100% (waarin N = het aantal deelnemers is).

Een tweede plaats bij 50 starters geeft 98 punten, evenals een 11e plaats van 500 starters.

Stel een ploeg van 5 deelnemers kent de volgende uitslag bij de Montferland Cyclo:

Categorie Aantal starters / categorie Uitslag Relatieve score Punten
Masters 40- 100 2 0.99 99
Wedstrijd vrouwen 50 2 0.98 98
Masters 40+ 34 34 0.02 3
Funklasse 40- 50 50 0.03 2
Funklasse vrouwen 45 uitgevallen 0 0

Een renner die binnen de tijd uitrijdt krijgt dus altijd punten. Naarmate de categorie waarin hij of zij start groter is zal de relatieve score groter zijn dan bij een kleine groep. De beste drie uitslagen tellen! De gemiddelde score van ons voorbeeldteam is (99+98+3)/3 = 67.
Vervolgens worden van alle teams die minimaal drie renners in de uitslag hebben een ranking opgesteld. Hoe meer punten, hoe hoger de ranking.

Daarna rijdt het team (eventueel in een andere samenstelling) de Montferland Ploegentijdrit. Hier hoeven geen relatieve scores berekend te worden. De uitslag zelf is al een team ranking.

Beide rankings worden bij elkaar geteld. Het team met de hoogste ranking wint uiteraard. Bij gelijke punten telt de uitslag van de ploegentijdrit zwaarder.

Er gelden een aantal regels:
• Een team mag niet meer dan 5 deelnemers per team inzetten. Bij een zesde deelnemer dient het bedrijf een 2e team in te schrijven. Een team dient minstens uit drie leden te bestaan. De beste drie tijden gelden!
• Bij de ploegentijdrit geldt de tijd van de 3e persoon.

NK Duurzame Mobiliteit:
Het bedrijf waarvan de deelnemers de grootste afstand afleggen tijdens het evenement op 17 mei wordt kampioen.

Let op:
– een bedrijf kan meerdere teams inschrijven. De deelnemers daarvan worden bij elkaar geteld.
– de SamenOm Toertocht kent een versie die start vanuit Arnhem, om zo duurzamer en met minder uitstoot naar Montferland te komen. Kilometers binnen deze toertocht afgelegd, tellen dubbel!

Kilometers worden door de organisatie bepaald op basis van inschrijvingen – uitslagen.